SOALAN LAZIM

Giganation GIB Berhad (No Syarikat : 2017010446028 / 1258781-U) berstatus perkongsian Berhad (awam). Didaftar di bawah Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) pada 6 Disember 2017 dan diperbadankan di bawah ‘Companies Act 2016 (ACT 777)’.
Anak syarikat milik Giganation GIB Berhad :
i. Megatouch Sdn Bhd (281948-W)
– Ditubuhkan pada 18 November 1993 di bawah ‘Akta Syarikat 1965’ – Syarikat Pinjaman Berlesen yang didaftarkan dibawah Akta Pemberi Pinjaman Wang 1951 iaitu Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
– Didaftar pada tahun 1993, syarikat aktif pada tahun 2019 setelah diambil alih oleh Giganatian GIB Berhad sepenuhnya. – Urusniaga / perniagaan adalah Pembiayaan kenderaan (kereta baru dan terpakai), Pembiayaan Pengubahsuaian Rumah, Pembiayaan Makro kepada syarikat kontraktor dan Pembiayaan Pemulihan Pengajian (P.P.P)
– Rakan kerjasama perniagaan adalah lebih 20 buah syarikat di seluruh Malaysia.
ii. TeraGIB Plantation Sdn Bhd (1343442-K)
– Ditubuhkan pada 23 September 2019 di bawah ‘Akta Syarikat 2016’ – Mengusahakan pertanian secara berskala besar (makro) seperti penanaman pokok nangka madu, penanaman buah limau nipis dan penamanan durian. – Telah mengeluarkan produk minuman Max 5 Coffee dan Super 5 tea yang berasaskan nangka madu. – Menyalur sebahagian dana keuntungan syarikat kepada Progam Pengurangan Kos Pembiayaan Pengajian (P.P.K)
iii. GIB Automotive (M) Sdn Bhd (202001014067 (1370387-P)
– Ditubuhkan pada 12 Jun 2020 di bawah ‘Akta Syarikat 2016’ – Urusniaga / perniagaan adalah membeli, menjual serta membaiki kenderaan. – Akan berkerjasama dengan syarikat Concept-Z Advance Sdn Bhd untuk Projek Pengimportan Kenderaan Mewah Terpakai (A.P)

Urusniaga / perniagaan utama yang dijalankan oleh syarikat adalah :
i. Pembangunan Tanah dan Hartanah (T.O.D)
– Pembelian/penjualan tanah (Pengambilan stok tanah) – Pembelian dan pemilikan secara muklak bangunan-bangunan, apartment, penthouse dan resort dikawasan tumpuan pelancongan di Malaysia. – Projek pembangunan perumahan dan bangunan kedai.
– Projek pembangunan perlancongan.
– Pembelian/ penempahan Sub-Let dan Flipping unit chalet/compartment kepada Subscriber GIB atau orang awam.
ii. Pembangunan Hartani (T.O.A)
– Berkerjasama syarikat GIB dengan anak syarikat TeraGIB Plantation Sdn Bhd menguruskan hal-hal pertanian yang sedang diusahakan dan akan diusahakan serta jualan produk.
iii. Pembangunan Aset dan Liabiliti (T.O.F)
– Kerjasama syarikat GIB dengan syarikat Megatouch Sdn Bhd bagi kemudahan pembiayaan/ pinjaman.

Tidak, syarikat tidak menawarkan sebarang pelaburan yang berkaitan hartanah atau apa-apa pelabuaran berkaitan urusniaga / perniagaan syarikat atau tidak membuat penawaran saham (IPO) kepada subscriber GIB atau kepada orang awam. Syarikat tidak mengambil atau menuntut sebarang deposit dari sesiapa jua melainkan tawaran urusniaga bersama syarikat sahaja.

Ia merupakan tindakan proaktif syarikat susulan tindakan perlaksanaan PKP pada bulan tersebut. Syarikat perlu menyusun semula dan menaik taraf sistem instrument dalaman supaya pendapatan dan keuntungan lebih seimbang dalam mendepani cabaran ekonomi semasa dan akan datang. Makluman awal telah diutus melalui MEMO pada 21 Januari 2021 lepas dan diikuti MEMO susulan dari pihak syarikat dari masa ke semasa.

Kestabilan sesebuah syarikat dalam keadaan terkini dinilai dari jenis perniagaan yang dijalankan. Syarikat GIB dan anak syarikat masih beroperasi seperti biasa walaupun salah satu pendapatan dari sektor pelancongan terjejas ekoran perlaksanaan PKP di seluruh Malaysia. Dengan pelbagai jenis perniagaan dan urusniaga, rizab sediaada dan sifar liabiliti atau defisit, syarikat berkemampuan meneruskan operasinya seperti biasa tetapi semasa perlaksanaan PKP Penuh, pejabat tidak dibenarkan beroperasi, hal ini telah menjejaskan kelancaran operasi pengurusan syarikat dan urusan berkaitan. Masih banyak lagi urusniaga / perniagaan syarikat yang dalam perancangan di masa depan. GIB merupakan salah satu syarikat Awam yang memberi pendapatan dan keuntungan syarikat yang demi menjaga kebajikan masyarakat secara amnya.

Adalah perkara biasa syarikat menjalankan perniagaan untuk mendapatkan keuntungan secara maksima tetapi syarikat GIB lebih kepada amalan sistem ekonomi normatif yang mana 30% hasil keuntungan yang optimum diagihkan kepada orang awam dalam bentuk sumbangan, bantuan serta penyediaan rumah kebajikan untuk warga yang memerlukannya. Sepanjang tempoh perlaksanaan P.K.P 1.0 sehingga kini, dasar dan polisi kebajikan dijalankan seperti biasa dan diberhentikan sementara waktu untuk penstrukturan dalaman supaya memberi impak positif dan lebih baik kepada syarikat untuk masa hadapan.

Soalan Lazim

Jika anda mempunyai sebarang persoalan atau cadangan, anda boleh isi borang ini dan hantar kepada kami.

X