PEMBANGUNAN HARTANAH

Transformation Oriented Development (T.O.D) adalah projek yang telah dan sedang dilaksanakan oleh pihak syarikat GIGANATION GIB BERHAD. Projek TOD di bawah sektor perlancongan ini telah mendapat sambutan luar biasa daripada orang awam. Dalam usaha bagi merealisasikan aspirasi awam untuk mencapai pegangan hartanah yang jitu, GIGANATION GIB BERHAD melalui program Transformation Oriented Development (T.O.D.) berusaha bagi menjadikan impian tersebut satu kenyataan. Beberapa pelan pembangunan telah dirangka bagi memastikan program TOD tersebut dapat mengubah keadaan sosio-ekonomi semasa serta dapat menerajui satu alternatif untuk penyelesaian secara saintifik dalam mengatasi masalah ekonomi atau persepsi sistem ekonomi sedia ada dan amalannya boleh mendatangkan kesejahteraan kepada masyarakat dunia khasnya

Projek TOD di bawah sektor perlancongan ini telah mendapat sambutan luar biasa daripada orang awam.

Di bawah Transformation Oriented Development (TOD) mempunyai 4 skop penting iaitu:-

GIB dalam usaha membangunkan projek tanah untuk membina dan menyiapkan perumahan di bawah rancangan perumahan RP30 yang menjadi permintaan kepada golongan yang mempunyai pendapatan B-40. Rancangan RP30 akan dijalankan di seluruh daerah di seluruh negara mengikut perancangan rapi oleh pihak pengurusan di jabatan ini melalui projek kelolaan PFI (Inisiatif Pembiayaan Subsidi) atau Private Finance Initiative. Projek PFI ini bermatlamat untuk merealisasikan infrastruktur perumahan bagi pihak sektor awam

Kami juga sedang dalam perancangan untuk membina taman tema berkonsepkan Water Theme Park yang diberi nama ‘Perkampungan Sri Lagenda Mahsuri’ di Pulau Langkawi, Kedah dan Resort Eco-Park yang bakal dibangunkan di Padang Terap, Kedah. Rancangan pembangunan ini akan dapat memberikan banyak peluang pekerjaan kepada penduduk setempat dan dapat menyumbang pendapatan kepada kerajaan tempatan dan persekutuan secara umumnya justeru mempertingkatkan lagi kadar KDNK Negara.

Maklumat sedang dikemaskini

Projek Pembangunan Perlancongan

Pihak syarikat GIGANATION GIB BERHAD juga telah memperkenalkan beberapa Pakej Utama di bawah Projek Pembangunan Perlancongan iaitu:-

 • PEMBELIAN UNIT CHALET UNTUK KEGUNAAN
  SENDIRI / INDIVIDU
 • CHALET UNTUK URUSNIAGA
  (Penyewaan Chalet di Bawah TOD)

Penyelidikan & Analisis

Bagaimanakah kami boleh membantu anda?

Hubungi kami di pejabat Giganation GIB Berhad yang terdekat dengan anda atau hantarkan pertanyaan perniagaan secara dalam talian.

Giganation GIB Berhad merupakan Syarikat yang tidak ternilai. Pasukan kami telah bekerja keras untuk membantu seramai mungkin orang awam untuk meningkatkan pendapatan mereka.

Ammar Dun
IT Department, GIB Arau
PEMBELIAN UNIT CHALET
UNTUK KEGUNAAN SENDIRI / INDIVIDU
 • Hak milik ini kekal diletakkan atau ditempatkan di lokasi yang diinginkan oleh pemohon atas tujuan menduduki secara persendirian atau untuk penyewaan untuk perniagaan.
 • Pemohon/pembeli boleh memilih rekabentuk & saiz yang disediakan oleh GIB atau mengikut rekabentuk pilihan sendiri pemohon mengikut kesesuaian lokasi. Rekabentuk/design jugak boleh custome made mengikut permintaan pemohon/pembeli.
 • Harga bergantung kepada rekabentuk unit chalet tersebut.
 • Subscriber perlu membuat penempahan untuk pembelian dan baki selebihnya dibayar secara ansuran bulanan.
 • Tertakluk kepada terma & syarat.
 • Contoh – contoh chalet / rumah penginapan boleh dilihat di Chalet Production Centre (CPC) yang ditempatkan di lokasi – lokasi strategik oleh pihak GIB).

Kaedah penempahan awal adalah seperti berikut:-
• Berdaftar sebagai subscriber GIB yang sah.
• Mengetahui di lokasi strategik untuk chalet yang bakal didirikan.
• Membayar wang penempahan.
• Penyewaan platform / sistem dari pengurusan GIB tidak dikenakan.
• Hanya bayaran tempahan 10 % dari nilai sesebuah chalet tersebut.
• Ansuran secara bulanan adalah tertakluk kepada terma dan peraturan.

CHALET UNTUK URUSNIAGA
(Penyewaan Chalet di Bawah TOD)
 • Untuk pelan ini adalah lebih kurang sama dengan pembelian chalet untuk kegunaan sendiri
 • Perbezaannya adalah untuk pelan ini chalet diletakkan di lokasi yang ditetapkan oleh pihak GIB untuk tujuan urusniaga penyewaan yang mana dapat memberi manfaat dan pendapatan pasif kepada pemohon.
 • Pihak syarikat hanya mengenakan caj ke atas kos upah pengurusan (penyelenggaraan) terhadap chalet tersebut.
X