HARI LELAKI SEDUNIA

Hari Lelaki Antarabangsa
Hari Lelaki Antarabangsa (HLA) adalah acara tahunan antarabangsa yang disambut pada 19 November. Dirasmikan pada tahun 1999 di Trinidad and Tobago, hari tersebut dan acaranya telah mendapat sokongan daripada pelbagai individu dan kumpulan di Australia, Caribbean, Amerika Utara, Asia, Eropah dan Afrika.

Berucap bagi pihak UNESCO, Pengarah Women and Culture of Peace Ingeborg Breines berkata tentang HLA, “Ini adalah idea yang hebat dan akan memberi keseimbangan gender.” Beliau menambah bahawa UNESCO melihat untuk bekerjasama dengan penganjur.

Objektif untuk merayakan Hari Lelaki Antarabangsa merangkumi memberi tumpuan kepada :-

  • Kesihatan lelaki dan lelaki.
  • Meningkatkan hubungan gender.
  • Mempromosikan kesetaraan jantina.
  • Dan menonjolkan model peranan lelaki yang positif.

Ini adalah kesempatan untuk menonjolkan diskriminasi terhadap lelaki dan lelaki dan meraikan pencapaian dan sumbangan mereka, khususnya atas sumbangan mereka kepada masyarakat, keluarga, perkahwinan, dan penjagaan anak.

Hari Lelaki Antarabangsa disambut di lebih daripada 60 negara, termasuk Trinidad dan Tobago, Jamaica, Australia, India, China, Amerika Syarikat, Romania, Singapura, Malta, United Kingdom, Afrika Selatan, Tanzania, Zimbabwe, Botswana, Seychelles, Hungary , Ireland, Pulau Man, Ghana, Kanada, Denmark, Norway, Austria, Bosnia dan Herzegovina, Ukraine, Perancis, Itali, Pakistan, Antigua dan Barbuda, St. Kitts dan Nevis, St. Lucia, Grenada dan Kepulauan Cayman, pada 19 November, dan sokongan global untuk perayaan itu luas.

Jangan lupa dapatkan produk keluaran Teragib Plantation daripada kami.
follow Instagram dan Facebook
Speaker : zack.ajmal 

ms_MYMalay
en_GBEnglish ms_MYMalay
X